logo
Vad finns det för olika sorters plast?

Det finns en hel uppsjö av plastsorter och idag även flera hybridmaterial där plaster blandas med varandra eller med helt andra materialtyper. De plaster vi har fokuserat på och kan allra bäst är PET, PP och PE eftersom det är dessa plaster våra förpackningar är skapade av.

Är du nyfiken och vill veta mer om de här plasterna och varför vi håller de rena och homogena kan du läsa mer om det här eller klicka dig vidare till vår sida om material & miljö.

För att hålla plasterna så rena som möjligt och underlätta för återvinning håller vi våra förpackningar i homogena material. Vi vill ju gärna att de ska kunna cirkulera och spara på miljön. Att blanda material försvårar återvinningen, det är därför vi till exempel rekommenderar att ha plasthandtag på din plasthink. Det kan även försvåra om förpackningen innehåller flera typer av samma material, blandar du PET och PP-plaster försvårar även det återvinningen.

När du ska bestämma vilket material din förpackning ska vara i bör du alltid tänka på vad som ska fyllas i förpackningen. Materialvalet är helt beroende av detta. Det kan skilja sig rätt mycket beroende på om det ska vara livsmedel, kemikalier eller kosmetik. 

Ska det vara livsmedel kan det skilja sig även inom detta segment. Tänk för exempel på livsmedelsdrycker, då kanske det är en flaska vi behöver. Ska drycken varmfyllas behöver du en plast som tål högre fyllningsgrader. Om drycken är kolsyrad behöver du ta det i beaktning osv. Här kan du alltså inte enbart tänka att den ska vara livsmedelsgodkänd och passa för drycker.

Allt det här är inget vi kräver att du ska veta redan innan du väljer förpackning. Om du har koll på din produkt, dess egenskaper och förutsättningar så hjälper vi dig med förpackningen! Vi kan det där om plaster, dess tolerans, begränsningar, möjligheter och mycket mer. 

Återvunnet material

För en cirkulär ekonomi är det viktigt med återvunna förpackningar. Vill du veta mer om de olika materialtyperna och vilka förpackningar de används till kan du läsa mer om det här. 

Flaska och hink i återvunnet material

Polypropen (PP/rPP)  

PP är ett tåligt material och klarar av de flesta produkter. Det går att anpassa med frysmaterial och andra speciella funktioner. Det finns två återvunna varianter PIR och PCR. 

Karusell (3) Hink 1 (1)

Polyetentereftalat (PET/rPET) 

PET är en naturligt genomskinlig plast vilket kan vara till fördel. Det är ett livsmedelgodkänt material med bra egenskaper för hållbarhet på grund av sin permeabilitet. PET-materialet är ett starkt material och tål att frysas.

Sprayflaskor i plast för städprodukter

Polyeten (PE/rPE) 

PE (finns även som LDPE/HDPE) är ett material som är beständigt mot både livsmedel och kemiska produkter. Materialet tål flera olika påfrestande temperaturer. 

Sprayflaskor i PE perfekt som städförpackning
Plastgranulat i olika färger och material
Ikon scrolla till toppen av sidan