Han startade Tara Pac AB

Vi har intervjuat Peter Olsson som för 28 år sedan startade Tara Pac AB. Läs hela intervjun för att höra honom berätta mer om hur det har varit att på egen hand starta och driva ett företag och se det växa till en av Nordens ledande leverantörer av förpackningar.

Peter, du grundade Tara Pac år 1993, hur började det hela?

Och det vill du jag ska hålla kort? Främst handlade det väl om en nyfikenhet på att driva något eget och just den tiden när jag fattade beslutet var det många bitar som föll på plats av olika anledningar och skapade tillfället att kunna satsa.

Varför ville du starta just ett förpackningsföretag?

Jag har alltid varit intresserad av färg och form i olika varianter; fotografering, design, arkitektur med mera. Det är alltid trevligt att se på vackra saker, likadant är det med förpackningar för mig. Formger du något på ett bra sätt så märks det och det upplevs bättre, ger man den kärleken så lönar det sig i slutändan.

Generellt tycker jag att förpackningar är spännande och det har alltid varit roligt för mig att kunna hjälpa kunder med deras förpackningar. Vi vill vara den förpackningsavdelningen till våra kunder som bryr och hjälper till.

Från början ville jag faktiskt ha namnet Eco Pac men det var upptaget av ett annat vilande bolag. Jag ville ha det för att i namnet tydligt visa på att jag bryr mig om miljön, nu blev det Tara Pac istället och det är för att ordet Tara betyder just ”vikten av ett emballage/en förpackning”, jag har inte ångrat det en dag efter det. Marknaden och producenterna var inte riktigt redo för att arbeta så mycket med återvunnet material just då, det var för dyrt och rent materialmässigt fanns det för lite återvunnen råvara tyvärr.

”Marknaden och producenterna var inte riktigt redo för att arbeta så mycket med återvunnet material just då.”

– Peter Olsson

Ända sedan vi startade har vårt huvudfokus varit att värna om miljön, nu är marknaden mer mogen och tillgänglig vilket jag tycker är väldigt kul. Det finns fortfarande en del utmaningar branschen måste ta sig an men jag tror att vi kan göra det tillsammans om alla är villiga att ta sitt ansvar.

Tara Pac har gått från ett enmansbolag till en av Nordens ledande förpackningsleverantörer, hur känns det?

Jätteroligt, framför allt så har resan hit varit väldigt rolig. Vi har roligt och det är kul att gå till jobbet, vilket i sin tur leder till en bra arbetsplats. Tidigare satt vi på ett industriområde i Staffanstorp och jag ville komma närmare Universiteten. Det var på så sätt vi hamnade här, i hjärtat av Lund. Jag tycker att man behöver injicera sitt företag med ny kunskap och nya erfarenheter. Unga, utbildade personer inspirerar mig till att fortsätta göra det jag gör, därför känns det helt rätt att vi nu har kontor mitt i stan.

”Jag tycker att man behöver injicera sitt företag med ny kunskap och nya erfarenheter. Unga, utbildade personer inspirerar mig till att fortsätta göra det jag gör…”

– Peter Olsson

Berätta lite om den digitala resan företaget har gjort?

Vi har satsat på att anställa några yngre personer vilket känns helt rätt eftersom de är uppväxta i den digitala världen och ser det som en självklarhet. Det är viktigt för oss att vi hänger med vår framtida marknad inom förpackningsbranschen, där vill vi vara först och välkomna våra kunder med kunskap för att de ska känna en trygghet till att göra affärer med oss. Det digitala ska stötta vår kompetenta personal och låta kunderna få ta del av det på bästa möjliga vis.

Vilka digitala förändringar står ni inför nu?

Framför allt handlar det om att processen från order till leverans ska gå enklare och snabbare. Vi vill att våra kunder ska hitta all information de söker lätt och vi vill hjälpa dem att ligga steget före.  Med det sagt så är det personliga mötet fortfarande i fokus för oss, det tycker jag alltid ska finnas där. Vi strävar efter att jobba och utvecklas digitalt men det är viktigt att människorna där bakom inte glöms bort. Vår viktiga personal har värden en digital lösning aldrig kan ersätta.

”Vi strävar efter att jobba och utvecklas digitalt men det är viktigt att människorna där bakom inte glöms bort. Vår viktiga personal har värden en digital lösning aldrig kan ersätta.”

– Peter Olsson